A templomunkról

A templomunk 220 éves évfordulóján tartott ünnepség

 

BETŰMÉRET NÖVELÉSE BETŰMÉRET CSÖKKENTÉSE


Templomunk egy 1920-as fényképen


1972-ben, a teljes renoválás előtt


A korláton olvasható évszám


Ácsok, 1923.
Lecserélték a zsindelyt palára


A palatetős torony


Az 1869-ben készült orgona

 

 

Tekintse meg a fotóalbumot...

 

 

Tekintse meg a fotóalbumot...

 

 

Tekintse meg a fotóalbumot...

A fotóalbum megjelenítéséhez szükséges az Adobe Flash Player!

 

Öcsöd hithű református község, már az 1600-as évek végén is fatemploma és haranglábja volt. Sajnos 1704 körül, a török-rác összetűzések következtében a falu elnéptelenedett és csak 1714-ben települtek vissza az öcsödiek. Egy év múlva már nádból kerítettek templomot. Hét esztendő után fából építettek templomot és harangláb is készült.

1766-ban már kőfundamentumra emeltek templomot. Változást II. József Türelmi rendelete (1781) hozott, mely lehetővé tette a reformátusoknak a kőtemplom építését. Ebben az időben, 1780-tól 1808-ig, Kuthy Ádám volt a prédikátor Öcsödön. Az ő szolgálata idején kezdődött el a mai templomépítési munkálata, így őt templomépítő lelkipásztornak is nevezik.

1782-ben Kuthy Ádám, a presbitériummal egyetértésben, szerződést kötött Fischer Boldizsár, kecskeméti kőmíves mesterrel és Kasten Ferenc ácsmesterrel is, az új templom építésére. Ezt követően, 1783-ban szerződött Gábor Mátyás kecskeméti téglaégetővel, hogy a templom építéséhez szükséges, mintegy 25 ezer darab téglát elkészítse. A szájhagyomány szerint a téglát a gyülekezet tagjai ökrös szekereken szállították a Tiszán és a Körösön kompon.

1785-től elkezdődött a templom építése Fischer Boldizsár vezetésével. Az épület hajóját építik az ő tervei alapján, a tornyot fia, Fischer Ágoston építette. A templom néhány év alatt felépült, 1789-ben szentelték fel. Sajnos, 1804-ben építési hibából leégett. A mai formáját 1856-ban kapta, ez az évszám van a toronykorlátra felírva. Ekkor a hegyes tornyot rövidebbre vették és rézzel borították. A templom teteje eredetileg zsindelyes volt, 1923-ban cserélték ki palára. Belső festése és díszítése 1938-ban készült.

Legutóbb, 1972-ben teljes renoválása során a templom "marosi homokból készült" vakolást kapott.
Műemlék jellegű, késői barokk épület. Egyhajós templom, félköríves záródású ablakokkal, négyszintes, galériás homlokzatú toronnyal. A befelé vont, földszintjén előcsarnokot alkotó toronytest segítségével a homlokzat monumentálissá válik.
A főbejáratnál a torony szélességében enyhe rizalit jelenik meg. A belső tér csehboltozatos, mely a barokk építészetben kedvelt térlefedési mód. A hajó egyenes záródású, két végén 3-3 árkádíves karzattal. A templomhajó bejárati részén a karzat a templom tömegébe bevont toronyhoz kapcsolódik. Itt kapott helyet az 1869-ben készült orgona. A mély falfülkéket alkotó mozgalmas falpillér tagolással alakított tér legfőbb dísze: a súlyos, copfstílusú szószék. E stílus az egész épületben megjelenik: díszítőeleme a copf-füzér, jellemző az egyenes vonalak uralma, a síkban maradó részletek alkalmazása, egyszerűség, kevés díszítés. A homlokzatra falsárok és mélyített mezők kerülnek. Templomunk műemlék.

2000-ben padfűtést szereltünk; 2001-ben harangjainkat újravillamosíttattuk és új harangvezérlő-órát szereltettünk; 2002-ben teljesen új szerkezetű toronyórát készíttettünk; illetve külső, részleges vakolatjavítást végeztünk.

A legrégibb anyakönyvek 1748-tól vannak.
A legrégibb jegyzőkönyv 1808-ból való.

Gyülekezeti ház

2003-ban gyülekezeti házunkat is felújítottuk: víz-, szennyvíz-, gázvezetés; kicseréltük a nyílászárókat és a burkolatokat; (teljes festés és mázolás); mosdót és teakonyhát alakítottunk ki; teljesen felújítottuk a külső vakolatot. Bevezettük az Internetet és E-Magyarország Pont szolgáltatást működtettünk.

Parókia

2004-2007 között teljes külső és belső felújítás történt a parókián.