Gyülekezeti kirándulás

Amikor tudomást szereztünk róla, hogy 2008. A Biblia éve lesz, első gondolatunk volt, hogy fel kell keresnünk az első magyar nyelvű Biblia „születésének” helyszínét. Miután megterveztük a programot, résztvevőket toboroztunk, és augusztus 22-én felkerekedtünk „a Biblia évében – a Biblia nyomában”, öcsödi, kunszentmártoni, békésszentandrási, szarvasi és mezőtúri reformátusok, evangélikusok, katolikusok, összesen harminchárman.

A buszon áhítatot tartottunk, hegedűszóval énekeltünk lelki (és világi) énekeket, hallhattunk néprajzi érdekességeket. Első állomásunk a vizsolyi református templom volt, ahol láthattuk a Vizsolyi Bibliát, a Biblia-kiállítást, illetve felemelő előadásban volt részünk. Ezután Göncön álltunk meg a református templomnál, ahol megtekintettük az egyházi gyűjteményt, illetve megkoszorúztuk Károli Gáspár szobrát. A füzérradványi Károlyi-kastélyban gyönyörködtünk a felújított, látogatható termekben, illetve a kastélyparkban. Majd Pálházáról a hangulatos, és kicsiknek nagyoknak egyaránt élményt nyújtó erdei kisvasúttal közelítettük meg a Kőkapui Vadászkastélyt, ahol a szállásunk volt. Felfedeztük a festői szépségű környéket, tábortüzet gyújtottunk, a szalonnasütés közben folytattuk az éneklést. Esti áhítattal zártuk kirándulásunk első, nagyon fárasztó napját.

Másnap a magunk által készített közös reggeli után ismét a Biblia köré gyűltünk, hogy lelkileg is feltöltekezve induljunk zarándokutunkon tovább. Délelőtt a sárospataki várat tekintettük meg, egy finom ebéd után pedig a Református Kollégiumba látogattunk el. Délután fáradtan, de sok szép, felemelő élménnyel indultunk haza. A résztvevők életkora 6 és 89 év között volt. Istennek legyen hála, hogy oltalmazott bennünket a hosszú úton, így épségben, lélekben gazdagabban térhettünk haza mindannyian, szívünkben azzal a vággyal, hogy legközelebb is együtt kiránduljunk. Az idegenvezetés feladatát Jordán Ágnes öcsödi presbiter testvérünk látta el, a lelki eledelről Nt. Dr. Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkipásztor gondoskodott – a kirándulás szervezőjeként ezúton is köszönöm, hogy szeretettel együtt hordozták velem e zarándoklat megvalósítását. Istené a dicsőség!

Péntek Ágnes ref. lp. Öcsöd

A kiránduláson készített képek itt megtekinthetők!